#10 Datan avaajien UKK

Session host: Johanna Kotipelto (Verohallinto ja http://avaadataa.blogspot.fi/)
Time and place: Check the eagenda http://bit.ly/okf-convention_agenda

Description

Mitä kaikkea tulee vastaan, kun virasto alkaa kartoittamaan avattavaa dataansa? Sessiota varten dataa avaavien tai avaamista suunnittelevien virkamiesten käytännön kysymyksiä kerätään etukäteen yhteen. Session aikana kysymyksistä keskustellaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Lopputuloksena lista kysymyksistä ja hyväksi havaituista vastauksista julkaistaan OKF Finland sivustolla tai muussa sopivassa paikassa “Datan avaajan UKK (usein kysytyt kysymykset) -artikkelina, joka toivottavasti auttaa muita datan avaajia. Jos olet itse tai tunnet jonkun datan avaamisen kanssa painiskelevan virkamiehen, niin listaa / pyydä listaamaan omat askarruttaneet kysmykset suoraan session etherpad-muistioon http://fi.okfnpad.org/datan-avaajan-UKK tai sähköpostitse session hostille Johanna Kotipellolle.

Esimerkkikysymyksiä

  1. Tiedon omistajuus ja vastuut: Liitetäänkö tietoarkkitehtuuriin vai vuosittaiseen perustyöhön ydinprosessissa? Missä syntyy/säilytetään kokonaiskuva; onko avoin data uusi rooli? Onko tästä jo kokemuksia, virastoissa tai muissa organisaatioissa?
  2. Prosessin vaiheet: Onko jossain jo dokumentoituja kokemuksia esim. datan avaamisen projektoinnista? Tiedostomuodot ja julkaisualustat, rajapintaratkaisut (koottu tekninen setti?) esim. Pirttimaa, Poikola , Rinnetmäki ja http://julkinendata.fi
  3. Miten datasta rakennetaan aikasarjoja: Käytännön ratkaisut? Erillisitiedostoina vai vuosittainen laajennus samaan tiedostoon?
  4. Miten data julkaistaan omalla sivulla: Oma hakemistorakenne, URL määrämuodossa (vrt.  http://avaadataa.blogspot.fi ajastettu postaus 11.1.) Onko  olemassa sapluunaa, mitä kaikkea ko. sivulla on oltava?
  5. Tiedon luokittelu: Onko dataan olemassa eri “luokkia”? Asiasanoituksen (talous, vero, yritys, kaupunki ym.) lisäksi tarkoitan yleisiä luokkia: onko Julkiset tiedot erilainen datatyyppi kuin esim. Vuosittaiset ohjausparametrit? Ne pitäisi myös “avata” vaikka ovat vain vuosittain ajankohtaisia. (Niidenkin vuosisarjoista sen sijaan voisi päätellä jotain, ainakin kun niiden avulla tarkastelee vaikkapa muuta taloudellista dataa.) Kolmas luokka omassa hypoteesissani ovat rehdit Tilastotiedot. Kuuluuko kaikki data yhteen ja samaan settiin vai avataanko eri näkökulmille omansa, vrt. vähennystiedot vs. kotitalousvähennystiedot? Vaihtelevatko tekijänoikeudet em. luokkien välillä ja vastaavasti lisenssin tarve? Vrt. http://avaadataa.blogspot.fi/2012/12/lisenssi-vai-ei-onko-verottajalla.html
  6. Lisenssiasiat: tarvitaanko erilaisia lisenssejä erilaisille dataseteille?
Planning / documentation etherpad: http://fi.okfnpad.org/datan-avaajan-UKK