Open Decisions

Missä vaiheessa päätöksenteko menee?

Kysymys kiinnostaa kaikkia: virkamiehiä, poliitikkoja, kunnan luottamushenkilöitä, toimittajia ja eikä yhtään vähempää niin sanottuja tavallisia kansalaisia. Verkosta hakemalla kuka tahansa törmää helposti informaatiotulvaan, joka kertoo kaiken ja enemmänkin yksityiskohdista, mutta ei anna nopeasti ja helposti ajantasaista kokonaiskuvaa.

Voiko teknologiaa hyödyntää antamaan ajantasaisen kokonaiskuvan päätöksentekoprosesseista?

Hallinnon päätöstietojärjestelmissä ovat nykyään asiakirjat, kuten esityslistat, pöytäkirjat ja niiden liitteet sekä viranhaltijapäätökset usein tallennettuna sähköiseen muotoon. Useimmat näistä julkaistaan ajantasaisesti verkossa. Miten tätä aineistoa voisi käyttää kertomaan mitä päätöksentekoprosessissa on tapahtunut aiemmin, missä mennään nyt ja mitä mahdollisesti on tapahtumassa seuraavaksi?

> Tiedotustilaisuus eduskunnan avoimen datan rajapinnasta kansalaisinfossa pikkuparlamentissa 9.11.2016. [Keskustelu Facebookissa] ja [Yhteiset muistiinpanot] .

Petteri Nyman eduskunnan tiedotuksesta kertoo valtiopäivädatan avaamisesta Kansalaisinfossa marraskuussa 2016. Kuva: Joonas Pekkanen

Petteri Nyman eduskunnan tiedotuksesta kertoo valtiopäivädatan avaamisesta Kansalaisinfossa marraskuussa 2016. Kuva: Joonas Pekkanen

Kymmenkunta avointa aineistoa, tuplasti sovelluskohteita

Hallitusohjelmavisualisointi. Kärkihankkeet.

Tuorein päätösdatan sovellusesimerkki on Koponen & Hildénin tekemä visualisointi hallitusohjelman kärkihankkeiden seuraamiseksi.

Yhtenäinen, standardoitu data ja rajapinnat vähentävät päällekkäistä tekemistä

Joskus identtinen matkiminen voi olla hyvin tehokasta. Ainakin tietojärjestelmien ja datan avaamisessa tekemällä standardisoituja ratkaisuja voidaan säästää kustannuksissa ja tuottaa hyötyä välittömästi sovelluksista, jotka lukevat vakiomuotoista dataa. 6aika-strategian avoimen datan kärkihanke kehittää yhtenäistä kuntapäätösrajapintaa GitHub:issa. Hanke julkaisi epävirallisesti ensimmäisen version 6aika-rajapinnasta lokakuun 2016 lopulla. Se mahdollistaa Suomen kuudelle suurimmalle kaupungille päätöksenteon datan avaamisen yhtenäisessä formaatissa.

Tavoite: visualisoida Suomen päätösprosessit

Monimutkaisten päätösprosessien esittäminen helposti ymmärrettävässä muodossa voisi hyödyttää sekä tiedolla johtamista että kansalaisosallistumisen kohdistumista oikeaan aikaan oikeaan osoitteeseen. Tämän toteuttaminen voisi onnistua parhaiten kehittämällä avoimen lähdekoodin sovellus, joka hyödyntää standardimuotoista päätöksentekodataa. Open Knowledge Finlandin Raimo Muurinen ja Miska Knapek toteuttivat idean demonstroimiseksi yksinkertaisen visualisaatio erityisesti mobiililaitteille. Aineistona on vuodesta 2011 lähtien kaikki Helsingin päätösprosessit, ja ne päivittyvät Open Ahjosta päivittin. Tutustu demon suunnittelun tausta-aineistoihin.

Open Decisions (Päätökset näkyviin) -demo visualisoi yhden päätösprosessin aikajanalla sen vireilletulosta alkaen.

Open Decisions (Päätökset näkyviin) -demo visualisoi yhden päätösprosessin aikajanalla sen vireilletulosta alkaen.

Projektin yhteiskehittely

Projektin suunnittelun aineistot ovat OKFFI:n käytännön mukaisesti Google Drivessa, Hackpadissa ja lisäksi Trellossa.

trello

Miten monimutkainen päätösprosessi visualisoidaan helppotajuisesti?

Avoimuuden periaatteita noudattaen julkaisemme parhaillaan työn alla olevia luonnoksia. Näiden pohjalta jatkamme demon kehittämistä toimivaksi palveluksi.

Miska Knapekin luonnosvihko kokousajankohtien sijoittamisesta aikajanalle.

Miska Knapekin luonnosvihko kokousajankohtien sijoittamisesta aikajanalle.

Miska Knapekin varhainen luonnos kokousajankohdista aikajanalla.

Miska Knapekin varhainen luonnos kokousajankohdista aikajanalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.