Sujuvuusnavigaattori

Screen Shot 2014-09-04 at 16.38.55

Video pilotoinnin aloitustapaamisesta

Your browser does not support iframes.

Tapaamisessa näytetyt kalvot (Google presentation): http://bit.ly/sujuvuusnavi_kalvot


Haluaisitko tietää sujuvimmat fillarireitit paikasta toiseen? Nopeimmat ja suosituimmat reitit? Niin mekin. Siksi Open Knowledge Finland ry. ja Oulun kaupunki ovat yhdessä aloittaneet polkupyöräilyn sujuvuusnavigaattorin kehittämisen.

Projektissa Helsingin seudun liikenteen (HSL) tekemää avoimen lähdekoodin joukkoliikennenavigaattoria kehitetään paremmaksi pyöräilijöille. Ensi vaiheessa navigaattori nauhoittaa pyöräilijän kulkeman reitin, näyttää reitin keskinopeuden ja muita tietoja sekä lähettää reittitiedot palvelimelle. Pyöräilyn jälkeen reittiä voi tarkastella verkossa. Reittiä voi verrata navigaattorin valitsemaan lyhyimpään reittin. Reittiä voi myös vertailla muiden käyttäjien polkemiiin reitteihin. Vertailun avulla pyöräilijä voi oppia sujuvampia reittejä. Liikenteen suunnittelusta vastaavat virkamiehet pystyvät myös nauhoitettuja reittejä tarkastelemalla suunnittelemaan parempaa pyörätieverkostoa ja poistamaan hidasteita/esteitä nykyisiltä pyöräteiltä.

Ideana on, että älypuhelimella voisi nauhoittaa omia pyöräreittejään ja halutessaan lähettää GPS-nauhoitteet analysoitavaksi. Jos (toivottavasti kun) mukaan saadaan riittävä määrä koekäyttäjiä, niin näistä ihmisten nauhoittamista reiteistä voidaan analysoida pyöräilyn sujuvuutta/nopeutta eri kaduilla korttelin tarkkuudella ja muodostaa pyöräilyn sujuvuuskartta.

Sujuvuuskarttaa voidaan käyttää

  • parantamaan reittioppaiden reittiehdotuksia pyöräilylle
  • kaupunki/liikennesuunnittelu voi huomioida sujuvuustiedon suunnittelussa

Sujuvuusnavigaattori tarvitsee pilottikäyttäjiä. Osallistumalla pilottiin autat kehittämään navigaattoria ja opit lisää kotiseutusi pyöräreiteistä. Pilottiin osallistuminen on yksinkertaista:

  1. Varmista, että navigaattori toimii puhelimesi selaimessa (esim. moderni iPhone tai Android käy)
  2. Ilmoittaudu oheiselle lomakkeella http://okf.fi/sujuvuuspilotti
  3. Tule paikalle pilotin aloitustilaisuuteen keskiviikkona 1.10. klo 17-18 (Helsingissä Kulmahuone Siltasaarenkatu 15, Oulussa Nuottatupa Torikatu 58-60). Aloitustilaisuutta on mahdollista seurata verkkolähetyksenä ja tarkemmat ohjeet pilotointiin julkaistaan myöhemmin tällä sivulla
  4. Nauhoita reittejä, ilmoita huomaamistasi ongelmista ja osallistu pilottiryhmän keskusteluihin.

Kaikkien pilotointiaikana vähintään 15 reittiä nauhottaneiden kesken arvotaan 3 kappaletta 100 Euron lahjakortteja paikalliseen pyöräliikkeeseen.
Lisätietoja saat Matti Kinnuselta (mane@iki.fi ) ja Antti Poikolalta (antti.poikola@gmail.com)

Linkkejä ja taustatietoja
Oulun navigaattorin osoite: http://navi.oulunliikenne.fi, http://www.oulunliikenne.fi/
Pääkaupunkiseudun navigaattorin osoite http://dev.hsl.fi/navigator-proto/
Sujuvuusnavigaattorin Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/364328387052851/

Loading…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.