Avoin Data 2012

 

Mitä: Avoin Data 2012 iltapäiväseminaari

Milloin: Keskiviikko 24.10.2012, klo 11:30-17:30

Missä: Sitra , Itämerentori 2

Osallistumislomake: bit.ly/osallistujalomake

 


Videotallenteet

Iltapäiväseminaarin puheenvuorot (puhujien suostumuksella) lähetettiin reaaliaikaisena verkkolähetyksenä Bambuser -palvelun kautta. Palveluun jää myös videotallenteet myöhemmin katsottavaiksi.

Avoin data 2012 osa 1 : Kuittinen ja Rainio + paneeli

Avoin data 2012 osa 1 : Kuittinen ja Rainio + paneeli

Avoin data 2012 osa 2: Uutisraivaaja ja Kauhanen-Simanainen

Avoin data 2012 osa 2: Uutisraivaaja ja Kauhanen-Simanainen

Avoin data 2012 osa 3: Meloni

Avoin data 2012 osa 3: Meloni

Avoin data 2012 osa 4: Pirttimaa, Hyvönen ja Kuusanmäki

Avoin data 2012 osa 4: Pirttimaa, Hyvönen ja Kuusanmäki

.

 


Tapahtuman kuvaus

Datan avoimuuteen on tähdätty jo pidemmän aikaa, mutta trendikäs puheenaihe siitä on tullut aivan viimeaikoina. Miltä osin kysymyksessä on hetken hype ja mikä tässä ilmiössä on kauaskantoista ja rakenteita muuttavaa? Mitä liiketoimintamahdollisuuksia ja palveluita avoimen tiedon avulla voidaan luoda? Miten tiedon jalostamiseen tulisi suhtautua? Tule kuulemaan miten avointa dataa on tähän mennessä hyödynnetty ja millaisia mahdollisuuksia sillä on!

Ajankohtaisessa iltapäiväseminaarissa asiantuntijat antavat näkemysensä mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Millainen tieto sopii avattavaksi?
 • Mitä hyötyjä tiedon avaamisesta on, ja voiko niiden arvoa mitata?
 • Miten julkishallinnon datan avaaminen etenee meillä ja muualla?
 • Avoin data ei tee autuaaksi – minkälaisia työkaluja tarvitaan?
 • Minkälaisia liiketoimintamahdollisuuksia avoin data avaa?

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumisen, sillä osallistujamäärä on tilojen takia rajattu. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan, oppimaan, keskustelemaan sekä haastamaan omaa ja muiden ajattelua!


Ohjelma

Ohjelma muodostuu kolmesta osasta: näkemyksiä, kokemuksia ja konkretiaa, kussakin osassa kuullaan asiantuntija-alustuksia ja aikaa on varattu myös keskustelulle. Alla esitettyyn ohjelmaan saattaa tulla vielä muutoksia, ne päivitetään tälle sivulle.

Seminaaripäivän puheenjohtajana toimii: Antti Poikola, community coordinator, OKF Finland

11:30 – 13:00 OSA 1: NÄKEMYKSIÄ

  • Avoin data kestävän kehityksen mahdollistajana (Ossi Kuittinen, Sitra)

 

 • Tiedon laadukkuus ja data management

 

 

 • Case: Paikkatiedon avaaminen – mitä on opittu maastotiedon avaamisesta (Antti Rainio, Maanmittauslaitos)
 • Paneelikeskustelu: Avoimen tiedon nykytila ja tulevaisuus Suomessa – (Panelistit: Ossi Kuittinen, Antti Rainio, Ilkka Pirttimaa, Jouni Lähteenmäki)
 • Pieni mainospala Apps4Finland -kilpailusta (Olli Rinne, Apps4Finland)

13:00 – 14:00 Verkostoitumislounas (omakustanteinen)

14:00 – 15:30 OSA 2: Kokemuksia

15:30 – 16:00 Kahvitarjoilu

16:00 – 17:30 OSA 1: Konkretiaa


Puhujat

Antti Poikola

community coordinator, OKF Finland

Antti Poikola toimii Open Knowledge Foundationin Suomen paikallisryhmän yhteisäkoordinaattorina, sekä yksityisenä konsulttina HILA Open Oy:ssä. Hän on sekä Suomessa että kansainvälisesti verkostoitunut avoimen datan ja sähköisen osallistumisen asiantuntija. Poikola on Liikenne- ja viestintäministeriön julkaiseman “Julkinen data – johdatus tietovarantojen avaamiseen” -oppaan (Poikola, Kola Hintikka 2010) pääkirjoittaja. Ennen yrittäjäksi siirtymistä hän työskenteli tutkijana Aalto yliopistossa.


Antti Rainio

johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos


DI Antti Rainio työskentelee Maanmittauslaitoksen Kehittämiskeskuksessa johtavana asiantuntijana tehtävänään tukea paikkatietoinfrastruktuurin toteutusta Suomessa. Tietotekniikan liitto valitsi Rainio vuoden 2011 Tietotekniikkavaikuttajaksi pitkäjänteisestä työstä avoimen datan käytön edistämiseksi. Rainio on työskennellyt aiemmin tietoyhteiskunta-asioiden parissa mm. valtiovarainministeriössä ja Sitrassa sekä itsenäisenä konsulttina.

 


Heli Koski

Tutkimuspäällikkö, ETLA

KTT Heli Koski toimii tutkimuspäällikkönä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa (ETLA). Hän on viimeaikaisessa tutkimuksessaan perehtynyt julkisen tiedon tarjontaan ja tietovarantojen hyödyntämisen taloudellisiin vaikutuksiin yrityksissä. Heli Koski on toiminut mm. luennoitsijana London School of Economicsissa ja professorina Helsingin Kauppakorkeakoulussa sekä julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita kansainvälisissä aikakauskirjoissa.

 


Ville Meloni

projektipäällikkö, HRI-hanke, Forum Virium

Ville Meloni työskentelee Forum Virium Helsingissä jossa hän toimii Helsinki Region Infoshare -hankkeen projektipäällikkönä edistäen julkisten tietovarantojen avaamista. Ville on aiemmin toiminut Movire Oy:ssä, Starcut Oy:ssä sekä Sonerassa projektinjohto- ja liiketoiminnan kehitystehtävissä.

 


Ilkka Pirttimaa

Head of Technology, Stockmann

Ilkka Pirttimaalla on yli 20 vuoden työhistoria Stockmannin IT:ssä. Hänen vastuullaan on IT arkkitehtuurit ja teknologiat. Vapaa-ajallaan hän harrastaa mm. avoimen datan hyödyntämistä innovatiisilla tavoilla.

 


Anne Kauhanen-Simanainen

neuvotteleva virkamies, Valtiovarainministeriö / JulkICT

Anne Kauhanen-Simanainen työskentelee neuvottelevana virkamiehenä valtiovarainministeriössä, julkisen hallinnon tieto- ja viestintäteknisessä toiminnossa (JulkICT). Hänen tehtäviinsä kuuluu julkisen hallinnon tietoarkkitehtuurin ja tietovarantojen kehittäminen. Hänellä on pitkä kokemus tiedon hallinnan kehittämistehtävistä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

 


Thomas Grönholm

CEO and Co-Founder, Skyhood

Thomas Grönholm, KTM, on Duunitori.fi -palvelun kehittäneen Skyhoodin perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys kehittää uudenlaisia rekrytointiin ja työnhakuun soveltuvia web-palveluita, jotka hyödyntävät avointa dataa. Grönholm on avoimen datan puolestapuhuja ja innokas uusien web-teknologioiden tutkija. Grönholm on toiminut aiemmin mm. Roviolla, Crossing Points -digitoimistossa sekä Infineon Technologies -elektroniikkayhtiössä Münchenissä.

 


Eero Hyvönen

professori, tutkimusjohtaja, Aalto yliopisto ja Helsingin Yliopisto

Eero Hyvönen toimii tutkimusjohtajana semanttisen laskennan tutkimusryhmässä Aalto-yliopistossa ja vetää parhaillaan uutta kansallista Linked (Open) Data Finland tutkimushanketta, jonka keskeinen viesti on datan avaaminen W3C:n Linked Data (LD) periaatteiden mukaisesti.

 


Ossi Kuittinen

Director Information society development, Sitra

Ossi Kuittinen on Sitran tietoyhteiskunta-asioista vastaava.

 

 


Tapahtuman järjestelyissä auttaa: