Open Knowledge Festival ylitti odotukset

OKfestival keräsi osallistujia ja vapaaehtoisia ympäri maailmaa, kuvassa infodeskin Stacy ja Naomi. Kuva: Vesa Kähkönen

OKFestival järjestettiin 17.–22.9. Helsingissä. Tapahtuma oli loppuunmyyty. Yli tuhannen läsnäolijan lisäksi tapahtumaan osallistui verkon kautta tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa.

Open Knowledge Festivalin pääjärjestäjät olivat Open Knowledge Foundation, Aalto Media Factory sekä Suomen Lontoon instituutti. Festivaalin toteuttamiseen osallistui myös merkittävän laaja joukko muita partnereita julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Festivaali oli jo ennen avajaispäivää loppuunmyyty, ja viikon aikana festivaalille osallistui yli 1 000 asiantuntijaa, yrittäjää, koodaajaa, suunnittelijaa ja virkamiestä lähes viidestäkymmenestä maasta – muun muassa Brasiliasta, Keniasta, Intiasta, Yhdysvalloista ja eri puolilta Eurooppaa. Paikalla olleiden lisäksi OKFestivaliin otti osaa verkon kautta tuhansia avoimesta tiedosta kiinnostuneita.

Festivaalin ohjelmakokonaisuudet, kuten avoin kehitys, avoin demokratia ja avoimet kaupungit, keräsivät paljon kiitosta ja herättivät keskustelua sekä yleisön että median keskuudessa. Yhteensä 13 eri ohjelmakokonaisuudessa painotettiin avoimen tiedon kykyä uudistaa yhteiskuntaa sen monilla eri sektoreilla.

Osallistujien palaute oli erittäin positiivista. ”Käyn lukuisissa konferensseissa, ja tämä tapahtuma oli ehdoton kohokohta. Mahtava yhteisö ja hyvä sekoitus uusia ideoita ja konkreettista yhdessä tekemistä”, saksalainen avoimen opetuksen asiantuntija kertoo. ”Kaiken kaikkiaan OKFest oli kokemuksena erittäin innostava, lämmin ja myönteinen. Toivottavasti pääsen mukaan myös ensi vuonna”, sanoi suomalainen tutkija.

Hans Hans Roslinh haastaa Rufus Pollockia (Kuva Daniel Schildt). Klikkaamalla kuvaa pääsee näkemään Roslingin esiintymisen verkon kautta, sitys alkaa videolta kohdasta (32:25)

Monipuolisen ohjelman lisäksi festivaalin parasta antia olivat asiantuntevat ja nimekkäät puhujat. Festivaalin päävieras, palkittu akateemikko ja datan visualisoija Hans Rosling painotti esityksessään sitä, miten käsitys maailman jakautumisesta kehittyneisiin ja kehitysmaihin esimerkiksi lukutaidon, perhekoon ja elinajan odotteen mukaan on vanhentunut, samoin kuin ajatus eksponentiaalisesta väestönkasvusta sekä käsitys siitä, että kiinalaisten elintason nousu sinetöisi globaalin ympäristökatastrofin. Luentoa saattoi seurata livenä useiden eri nettisivujen kautta, ja tähän mennessä se on katsottu yli 19 000 kertaa.

Toinen paljon huomiota herättänyt vieras, brittiläisen Guardian-lehden tähtitoimittaja Simon Rogers kertoi käytännön datajounalismista uutishuoneessa (esitys alkaa videon kohdasta 21:40). Avoin design, laitteisto, valmistus ja tekeminen -ohjelmakokonaisuudessa rakennettu CNC-mylly (computer numerical control mill) avattiin yleisön käyttöön loppuviikosta, ja kuka tahansa pystyi kokeilemaan Suomen ensimmäisen fablabin, Aalto Fablabin, laserleikkurin käyttöä.

OKFestival keräsi laajaa medianäkyvyyttä Suomessa sekä ulkomailla. Festivaalilta raportoi noin
50 toimittajaa. OKFestivalista kertoivat muun muassa A-studio, Ylen uutiset, Helsingin Sanomat, Wired Italia, opendemocracy.net sekä lukuisat verkkolehdet. Tapahtuman sosiaalisen median näkyvyys oli myös laaja: festivaalista twiitattiin lähes 20 000 kertaa.

”Festivaalin tehtävä oli laajentaa yhteiskunnallista keskustelua avoimesta datasta ja avoimesta tiedosta. Tässä festivaali onnistui erinomaisesti: yli tuhannen paikalla olleen osallistujan lisäksi keskustelua käytiin videostreamien, Twitterin ja muun sosiaalisen median välityksellä paitsi Suomessa myös hyvin monessa muussa maassa”, Suomen Lontoon instituutin johtaja Raija Koli toteaa.

Open Knowledge Festival oli ensimmäinen avointa tietoa lähes kaikilla sen sovellusalueilla käsittelevä tapahtuma ja merkittävä sysäys avoimen tiedon maailmanlaajuiselle liikkeelle. Tapahtuman jälkimainingeissa perustetaan Suomen avoimen tiedon toimijat kokoava Open Knowledge Foundation Suomi (OKF Finland), joka jatkaa OKFestivalin työtä tiedon avoimuuden edistämiseksi.

Seuraavat OKF Finlandin tapahtumat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.