Avoin data [lisää kaupunkisi nimi tähän]

kaupungit

Viimeviikon perjantaina 17.5.2013 valtiovarainministeriö asetti Avoimen tiedon ohjelman vuosille 2013-2015. Tämä on hyvä uutinen, mutta samaan hengenvetoon voidaan todeta, että valtiolla on vain rajoitettu valta julkishallinnon datan avauksessa, sillä erittäin suuri osa hyödyllisestä datasta on kuntien hallinnoimaa.

Maailmalla niin isot, kuin pienetkin kaupungit Alkmaarista Québeckiin avaavat omia tietovarantojaan ja suomessakin Helsinki Region Infoshare hanke juhlii jo kaksivuotista taivaltaan (katso loistava HRI 2v. -julkaisu).

Avoin data ei etene vain eteläisestä satamakaupungista huutelemalla, vaan mukaan talkoisiin tarvitaan kaikki kaupungit. Liikkeelle voi ja pitääkin lähteä pienestä. Hyvä alku on kerätä keskusteluyhteyteen paikallisia avoimuudesta ja datasta kiinnostuneita. Facebookissa on jo muutamille kaupungeille vakiintuneita paikallisia avoimen datan yhteisöjä ja muutamille muille orastavia alkuja.

Onko oma kaupunkisi jo listassa? Kutsu mukaan paikalliset aktiivit ja asiasta kiinnostuneet organisaatiorajoista välittämättä. Jos kaupunkisi ei vielä ole listalla, niin perusta ryhmä ja kerro siitä meille.

(ryhmien jäsenmäärä 21.5.2013 klo 17:00)

3 thoughts on “Avoin data [lisää kaupunkisi nimi tähän]”

  1. Mietin vaan kun meillä on ollut fb ryhmä Open Data Hanko 24.6.2011 lähtien. Se etläinen satamakaupunki, kiitos kun mainitsit. Ei siihen oikein mukaan tulijoita ole ollut vaikka asiaa haluaisi edistää. Sitä paitsi kun kaikki toiminta näissä “virallisissa” ryhmissä ja esimerkeistä huutaminen on hyvin Helsinki keskeistä, niin asia jää takuulla vieraaksi kehä III ulkopuolella, ainakin kunnanvirkamiehille ja luottamushenkilöille.

    1. Hienoa, että eteläisten satamakaupunkien kategoriassa on kilpailua! On totta, että Helsingissä on ollut tähän saakka varmaankin parhaat resurssit datan avaamisen edistämiseen, ja se on näkynyt aikaansaannoksissa. Mutta nyt tosiaan aktivoidutaan muuallakin! Oletko törmännyt jo tulevaan, nyt suunnitteilla olevaan syksyn Road Show’hun? Se voisi olla yksi tapa edistää asiaa teidän suunnalla. Road Show -paikkakuntien valinnassa vahva painoarvo on sillä, että paikallinen yhteisö -vain pari tai muutama- aktiivinen toimija on alusta lähtien vahvasti mukana Road Show -päivän ennakkojärjestelyissä. -kuten kaupunkiorganisaation, muiden julkishallinnon elinten tai esimerkiksi yritysten aktivoinnissa. Olisiko teillä kiinnostusta? Kannattaa olla yhteydessä Antti Poikolaan ja Liina Sipilään. Keskustelua käydään myös FB-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/fi.okfn/

  2. Mahtavaa Kari. Open Data Hanko on minulta jäänyt huomaamatta, enkä nytkään onnistunut sitä facebookin haulla paikantamaan. Tunnistan ja tunnustan tuon Helsinki-keskeisyyden kirouksen (itse Jyväskyläläisenä), mutta siihen juuri halutaan nyt muutosta. Pienemmillä paikkakunnilla voi sopivasti sattuessa asiat edetä jouhevastikin, jos on vain sopiva aktiivinen porukka nostamassa asiaa esille. Kerro, miten voimme Hankoa parhaiten auttaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.