Avoimuuden neuvottelukunnan 1. tapaaminen / memo

IMG_0066Kiitokset kaikille avoimuuden neuvottelukunnan ensimmäisen kokouksen osallistujille!

Tapahtumassa avoimuuden toimijat kertoivat kuulumisiaan, tässä joitakin poimintoja syksyn tulevista tapahtumista ja tärkeistä uutisista:

  • Avoimen tiedon kuntakiertue “Open Knowledge Roadshow” tulee ja kaikki avoimuudesta kiinnostuneet toimijat ovat tervetulleita kiertueelle mukaan tai osallistumaan paikallistapahtumien järjestelyissä.  Kiertue käynnistyy Tampereella 27.-28. syyskuuta ja jalkautuu myöhemmin Turkuun (10.10.), Mikkeliin (7.11.), Jyväskylään (8-9.11.), Oulun (25.11.) ja Kuopioon (26.11.). http://bit.ly/okroadshow_esittely
  • Creative Commons -lisenssien 4.0-versio on valmistumassa syyskuussa. 4.0 ottaa huomioon EU:n tietokantasuojan ja niinpä julkinen data julkaistaan jatkossa Suomessakin CC -lisenssillä (CC BY 4.0 tai CC0). Lisenssi käännetään suomeksi ja ruotsiksi vuoden 2013 aikana, mikä on edellytys julkishallinnolle. Muut voivat ottaa 4.0:n käyttöön heti sen julkistamishetkestä alkaen. 4.0:sta ei tehdä enää maakohtaisia versioista, vaan yksi ja sama lisenssi pätee kaikkialla maailmassa. Tähän mennessä dataa erillisillä lisensseillä (mm. HRI) julkaisseiden toivotaan siirtyvän globaalimmin tunnettuun CC BY 4.0 -lisenssiin.
  • Avoin ministeriö on pystynyt merkittävästi tukemaan kansalaisaloitteiden syntymistä, toiminta laajenee Suomessa ja kansainvälisestihttps://www.dropbox.com/s/qnifv66d4xic9zk/OKF_Avoimuudenneuvottelukunta_AM_2013-09-02.pptx
  • HRI:n tehtävänä edistää datan avaamista -> avaamisella monia hyötyjä, mutta demokratian edistäminen on yksi tärkeä. Viime vuosien yksi suurimmista satsauksista on ollut Helsingin päätöstietojärjestelmän AHJO:n avaaminen. Tulossa takautuvasti kaikki päätösdata 2012 alusta saakka, mahdollistaa myös historiallisen analyysin.
  • COSS ehdottaa: Kaikilla järjestöillä on tapahtumia -> voisiko olla mahdollista yhdistää voimia esim. kansalliseen avoimuuden konferenssiin, joka voisi olla vähintäänkin yhtä merkittävä kansallisesti kuin viime vuoden OKfestival oli.
  • Wikimedia Suomi: Paljon tapahtuu uuden Wikimaps-projektin puitteissa. http://www.slideshare.net/susannaanas/wikimaps-kansallisarkisto – http://www.slideshare.net/susannaanas/wikimaps-wikimania
  • Sitra: Applications 4 Sustainability avainaluekehityksen valmistelu meneillään. Resursseina data, avoindata ja onlinedata. Internet of things menee Horizon 2020 ohjelmassa eteenpäin kovalla prioriteetilla; kokonaisuus on laajempi kuin aluksi ymmärrettiin -> suurempi muutos yhteiskunta-automaatio. Esimerkkinä robottiautot, mitä jos Suomen autotuonti vähenisi 80%, kaupunkien parkkipaikat tyhjenisivät?
  • OpenStreetMap: Suomen maanmittauslaitos avasi aineiston 1.5.2012, sen jälkeen yhteisössä on käyty laajaakin keskustelua onko MML:n käyttöehto yhteensopiva OSM:n lisenssin kanssa. Elokuussa 2013 yhteisö vakuuttui, että MML:n ehdot mahdollistavat MML:n aineiston hyödyntämisen ja jopa importoinnin osaksi OSM:ä. Tekninen työ on aika urakka, mutta sitä valmistellaan kovasti.
  • Verohallinto: Yhteisöjen tuloverotuksen julkiset tiedot vuosiversio 2 julkaistaan 1.11.2013 klo 00.01. Vuotuisen ylläpitoprojektin fokusta laajennettu, tavoitteena systematisoida datan avaaminen
  • Apps4Finland: Kilpailun rakennetta muutetaan tänä vuonna ongelmanratkaisun ja luovuuden tukialustaksi. Käännetään aikaisempaa “technology push” rakennetta tarvelähtöisen imun suuntaan. Edistetään organisaatiorajat ja teemat läpäisevää sitoutumista samojen välineiden käyttämiseen. Haastekumppaneiden haasteista tehdään tukipaketteja https://github.com/apps4finland/haaste-kansalaisen-aani. Kumppanit ovat sitoutuneet saman kysymyspalvelun käyttämiseen http://avoindata.net/

Tapahtuman lopuksi käytiin keskustelua avoimen tiedon hyödyntämisen / avoimen demokratian toimijoiden rahoituksesta. Todettiin, että tällä Suomessa hetkellä tehdään isoja satsauksia julkisten datojen avaamiseen ja siihen liittyvään infrastruktuuriin, mutta datan hyödyntämistä ja yhteisöjen kehittämistä tukevaa rahoitusta ei juurikaan ole.

Tarkemmat muistiinpanot löytyvät osoitteesta http://new.okfnpad.org/p/avoimuuden_neuvottelukunta_tapaaminen_syyskuu_2013

Videotallenne presentaatioista: http://bambuser.com/v/3875852

Avoimuuden neuvottelukunta Wikimedian sivuilla: https://fi.wikimedia.org/wiki/Avoimuuden_neuvottelukunta

SEURAAVAN AVOIMEN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUKSEN JÄRJESTÄÄ AALTO MEDIALAB. ALUSTAVASTI PÄIVÄKSI ON SOVITTU PERJANTAI 7.2.2014.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.