Avoimuutta asukasdemokratiaan Tampereella

Viime viikon demokratiapäivä sai aikaan ainakin yhden konkreettisen edistysaskeleen, kun aloittamassa olevan Tampereen asukasdemokratiaryhmän puheenjohtaja Sanna Marin pyysi tampereen avoin data -yhteisöä ehdottomaan minkälaisia avoimia toimintatapoja asukasdemokratiaryhmä voisi noudattaa.

Demokratiapäivän Twitter-keskustelu Tampereen asukasdemokratiaryhmästä.

Keskustelu vietiin heti pois Twitteristä perustamalla avoin yhteiskirjoitusmuistio osoitteeseen http://pad.okfn.org/p/tampere-osallistuminen
Yhteiskirjoitusmuistio on tekstiasiakirja, jota useampi kirjoittaja voi muokata samaan aikaan nettiyhteyden yli.

Valtuuston puheenjohtaja otti uuden välineen välittömästi käyttöön ja pieni joukko uusia osallistujia jätti näkemyksiään muistioon. Tapa oli tehokkain mahdollinen -muutos avoimuutta kohti alkoi omista toimintatavoista, ilman perinpohjaisia ennakkoselvityksiä.

Muistioon voi käydä jättämässä ajatuksia yhä -mitä enemmän osallistumista, sitä paremmin asukkaidensa näköistä demokratiaa Tampereella tulee olemaan ja sitä paremman viestin se antaa kaupunkiorganisaatioille uusien välineiden ja toimintatapojen hyödyllisyydestä.

Tässä tapauksessa yhteiskirjoittaminen perustuu Open Knowledge Foundationin tarjoamaan ilmaiseen, etherpad-sovelluksella toimivaan palveluun. Vastaava suomenkielinen palvelu toimii esimerkiksi osoitteessa muistio.tieke.fi, jossa kuka tahansa voi perustaa muistion -kirjoitat vain selaimen osoiteriville osoitteen loppuosaksi haluamasi otsikon. Muistio soveltuu erinomaisesti niin esityslistojen, pöytäkirjojen, palaverimuistiinpanojen ja asiakirjojen avoimeen valmisteluun.

Lisätietoja koulutusmahdollisuuksista ja kokemuksista aihepiiristä on saatavilla esimerkiksi Avoimen päätösvalmistelun vertaisoppimisseminaarissa.

One thought on “Avoimuutta asukasdemokratiaan Tampereella”

  1. Täytyykin itse muuten kommentoida, että yhteiskirjoittamista on käytetty jo aiemmin Tampereella. Jouni Markkasen mukaan sekä Kokoomus että Vihreät käyttivät etherpadia pormestariohjelman kirjoittamisessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.