Oulussa ramppa kalkattaa – avoimen datan sivut auki viikossa

ramppa_kalkattaan
Katso Oulun tietohallintopäällikkö Juhani Heikan haastattelu – miten dataa avataan viikossa.


Oulun kaupungin tietohallintopäälliikkö Juhani Heikka laittoi kollegoidensa kanssa tuulemaan. He kuulivat, että Helsinkiläiset ja Tamperelaiset Open Knowledge Finlandin asiantuntijat ovat tulossa kylään avaamaan keskusteluja avoimesta tiedosta ynnä kehityksestä, ja päättivät rakentaa oman avoimen datan portaalin kaupungin sivuille. ”Lisenssiasiat ja koodaushaasteet ratkaistiin viikossa ja nyt ovat Oulun avoimen datan sivut auki. On sieltä jo latailtukin. Asiakaspalautetta ja datapyyntöjä kerätään jatkuvasti.”

Avoimen tiedon yhteisössä Oululaisten asennetta on suitsutettu. ”Näinhän tän homman pitää mennäkin. Kaverit näkevät mahdollisuuden ja laittavat ketterästi palvelun pystyyn. Ei siinä tarvitse jäädä sen kummempia ihmettelemään. Kokeilemalla vaan eteenpäin” summaa Open Knowledge Road Show kuntakiertueesta vastannut Antti Poikola. Helsingissä avoimen datan palvelu Helsinki Region Infoshare on ollut kansalaisten käytettävissä jo kaksi vuotta ja Tampereen avoin data -sivut marraskuusta 2012. Hyvään ryhmään pääsivät Oululaiset.

Kuntakiertueella on mietitty miten avoimen tiedon ajatusmalleilla voidaan säästää kuluissa ja tuottaa uutta lisäarvoa niin taloudellisesti, kuin elämänlaadullisestikin. Seuraavan sukupolven verkkopalvelut rakentuvat avoimesta tiedosta. Avointa dataa hyödyntäviä sovelluksia ja tutkimusta tehdään inhimillisen elämän kaikilla osa-alueilla kaupasta – kirjastoihin ja terveydenhoidosta – julkisen liikenteen järjestelyihin. Parhaassa tapauksessa avointen datakatalogien luominen ja käyttöön ottaminen mahdollistaa digikansalaisten marjametsän, jonka antimista kokataan ja jauhetaan mitä mielikuvituksellisempia rohtoja maailman janoon ja kolotuksiin.

Oulun kaupunki jatkaa avoimen tiedon strategian ja käytäntöjen määrittämistä ja kehittämistä ensi vuoden puolella, Heikka kertoo. ”Nyt on peli auki ja tästä lähdetään eteenpäin!”

Markus Petteri Laine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.