Hae rahoitusta avoimen datan ideasi toteutukseen

Tämä on rinnakkaispostaus alkuperäisestä Datademo-tiedotteesta HRI.fi-sivulta.

Datademo-projektissa on jälleen jaossa mikrorahoitusta kansalaisia hyödyttävien uusien sovelluksien kehittämiseen läpinäkyvän haku- ja valintaprosessin kautta.

Datademo-rahoituksen kolmas ja tällä tietoa viimeinen ideahaku aukeaa tänään perjantaina 19. syyskuuta. Haku kestää maanantaihin 6.10. asti ja rahoituspäätökset tehdään viimeistään 17.10. Hanke-ehdotuksen voi jättää Datademo.fi -sivuilla.

Datademoon voi osallistua kuka tahansa avointa dataa hyödyntävällä ideallaan, kunhan lopputuotos jollain lailla edistää demokratiaa ja tiedonsaantia. HRI-kategoriassa tuotoksissa tulee hyödyntää Helsinkiä tai Helsingin seutua koskevia avoimia datalähteitä, joita löytyy esimerkiksi HRI-verkkopalvelusta.

“Tuloksena voi syntyä esimerkiksi sovelluksia tai visualisointeja, jotka helpottavat tiedonsaantia kaupungin suunnitelmista, päätöksistä tai kaupungin operatiivisesta toiminnasta. Olisi tosi hyödyllistä aikaansaada käyttäjälähtöisiä, avointa dataa hyödyntäviä työkaluja edistämään päättäjien, viranhaltijoiden ja kuntalaisten välistä vuoropuhelua,” toteaa Tanja Lahti Helsinki Region Infosharesta.

“Aiemmilla Datademo-kierroksilla on toteutettu muiden muassa sovelluksia, visualisointeja ja rajapintoja. Kaikki ehdotukset, jotka hyödyntävät jotakin pääkaupunkiseutuun tai Suomeen liittyvää avointa dataa ja edistävät demokratiaa tai kansalaisten tiedonsaantia, hyväksytään mukaan”, lupaa Raimo Muurinen Open Knowledge Finlandista (OKFFI).

2 000 euron rahoituspaketteja

Datademon kolmannella kierroksella on jaossa yhteensä kahdeksan 2000 euron rahoituspakettia. Päätöksenteko tapahtuu kokonaan avoimen verkkokeskustelun ja äänestyksen perusteella. Datademo edustaa ensimmäistä suomalaista verkossa tapahtuvaa osallistuvaksi budjetoinniksi kutsuttua tapaa päättää julkisten varojen kohdentamisesta. Päätöksentekoraati muodostuu puoliksi tekijöistä, puoliksi asiantuntijajäsenistä. Raati kootaan ilmoittautumisten ja ehdotusten perusteella.

“Osallistujat ovat arvostaneet ideoiden yhteiskehittelyä ja keskustelun avoimuutta. Datademossa voi saada helposti erittäin asiantuntevaa apua ideasi jatkokehittämiseksi,” Muurinen vinkkaa.

Uudenlaisesta tekemisestä kertoo myös se, että rahoitus jaetaan tekijöille etukäteen ennen tulosten valmistumista. Sovellusten syntyminen ja tulosten raportointi jäävät vertaispaineen varaan. Tämän toivotaan vähentävän tekijöiden riskiä kehitellä ideoitaan, sillä demokratiaa parantavien sovellusten markkinoiden houkuttavuus jää jälkeen esimerkiksi mobiilipelien ansaintamahdollisuuksista.

Toukokuussa päättyneen kevätkierroksen satoa ovat esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuuston videoiden katsomiseen tarkoitettu HelsinkiKanava-mobiilisovellus ja tutkimusaineistojen yksityisyydensuojaongelmaa helpottava ReplicaX-ohjelma, joka luo tilastollisesti samankaltaista ja luotettavaa keinodataa alkuperäisaineiston perusteella.

Syksyn kierroksen osallistujien käytettävissä on joukko uusia tietoaineistoja. Muiden muassa Helsingin ja seudun väestöennusteet, kaupungin liikennemäärät, Helsingin kaupungin tietojärjestelmäluettelo sekä tapahtumatiedot on julkaistu avoimena datana.

Kuinka osallistua

Datademo-ehdotuksen voi jättää hankkeen verkkosivuilla http://www.datademo.fi. Avoimuuden hengessä koko Datademon reaaliaikainen budjetti on myös julkaistu netissä osoitteessa https://holvi.com/avoinbudjetti/OKFFI-Datademo/.

Tule kuulemaan lisätietoja ja kehittelemään hyödyntämisideoita kaikille avoimeen Helsinki loves developers -kehittäjätapaamiseen, joka järjestetään tiistaina 30.9. klo 16.30 – 18.30 Lasipalatsin kohtaamispaikalla. Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/711264612285653/ .

Datademon tausta

Hankkeen toteutuksesta vastaa avointa tietoa ja demokratiaa edistävä OKFFI. Rahoittajina ovat pääkaupunkiseudun kaupunkien julkisen datan avaamiseen keskittyvä Helsinki Region Infoshare -palvelu (HRI) sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Rahaa jaetaan tämän vuoden aikana yhteensä 48 000 euroa.

HRI:n rahoitus tulee EU:n komission myöntämästä palkintorahasta, jonka HRI sai Helsingin kaupungin päätöksentekoon liittyvien data-aineistojen avaamisen johdosta. Sitralla projekti toteutetaan osana Integroidun omahoidon hanketta, joka kuuluu Elinvoimainen ihminen ja kannustavat rakenteet -teeman Hyvinvointia tiedosta -avainalueeseen.

Open Knowledge Finland -verkoston (http://okf.fi) tarkoitus on edistää tiedon avoimuutta ja avoimen tiedon hyödyntämistä sekä edesauttaa avoimen yhteiskunnan kehittymistä. Suomessa OKFFI on toiminut vuodesta 2011 lähtien ja kuuluu samalla osaksi Britanniasta lähtöisin olevaa ja nykyisin yli 30 maassa toimivaa Open Knowledge Foundationia (http://okfn.org).

 

 

Lisätietoa:

Joonas Pekkanen

joonas.pekkanen@okf.fi

0505846800

Raimo Muurinen

raimo.muurinen@okf.fi

0445777574

 

 

Linkkejä ja kuvia:

Datademo: http://datademo.fi

Helsinki Region Infoshare: http://www.hri.fi

Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto Sitra: http://www.sitra.fi

Open Knowledge Finland: http://www.okf.fi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.