Puhdas mieli ja pöydällinen ideoita

Mindsweep Tampere.

Tamperen Mindsweep-sessiossa videoa kuvannut Mindtrek Openmindin markkinointitiimin Emile Chauvinin päätyi kesken työnteon kollega Hannele Kedon kameran eteen. Taustalla työryhmä pohtii tapahtuman pelillistämistä.

Maaliskuun ensimmäinen viikko päättyi Tampereella ja Helsingissä järjestettyihin Mindtrek Openmind Mindsweep -sessioihin. Open Knowledge Finland on Suomen avoimien järjestelmien keskus COSS:in mukana järjestämässä vuoden suurinta avoimuustapahtumaa. “Joukkoistamisessa on olennaista yhdistää kasvokkainen vuorovaikutus ja verkon käyttö saumattomasti. Sessio on koknaan avoin vasta kun ajatukset kirjataan suoralta kädeltä verkkoon kenen tahansa luettavaksi ja kommentoitavaksi” sanoo joukkoistamista vetävä OKFFI:n Raimo Muurinen.

Mindsweep Tampere

Ajatus on hyvä kun se ei jätä ketään kylmäksi, vaan vaikka jakaa mielipiteet. COSS:in Olli Purma (vas) vaikuttaa mietteliäältä ja OKFFI:n Raimo Muurinen tyytväiseltä ideasession keskusteluun.

Mindsweep on tapahtuma, jossa osallistujat tyhjentävät ajatuksensa paperille -tai koneelle. Ensisijaisen tärkeää on välttää turhaa itsekritiikkiä. “Ihmisillä on taipumusta itsekriittisyyteen ja hyväksynnän hakemiseen saman pöydän ääressä istuvilta. Nyt painotimme kuitenkin määrää ohitse laadun. Ideoiden laittaminen paremmuus- ja toteuttamisjärjestykseen seuraa vasta seuraavassa vaiheessa ja tapahtuu kaikille yhteisesti verkossa” Muurinen jatkaa.

Joukkoistamisen ensimmäinen vaihe eli ideakuulutus päätty maanantaina 16.3. Siihen asti kuka tahansa voi mindtrek.org -sivuston kautta ehdottaa minkälaista tahansa ideaa konferenssin ohjelmaksi tai mihin tahansa muuhun asiaan, kuten vaikka tunnelmaan tai markkinointiin liittyen. Niin kutsuttu Program Admin Team käy ideat läpi ja pyrkii törmäyttämään samankaltaisten ideoiden esittäjät yhteen. Joukkoistamisen toinen vaihe on torstaina 19.3. aukeava Call for Participation. Jälkimmäisessä vaiheessa osallistujilta pyydetään sitovia ehdotuksia ohjelmasisällön järjestämiseksi.

Mindsweep Tampere.

Tampereen Mindsweep järjestettiin Tampereen ydinkeskustassa Life Centren tiloissa Hämeenkadun ja Rautatienkadun kulmassa, josta oli suora näköyhteys Mindtrek Openmindin tapahtumapaikalle Hotelli Torniin, jota leikkisästi joskus Barad-dûriksi kutsutaan.

Avoin korruptionvastainen sauna ja muut ideat

Ideakuulutuksen tulokset löytyvät Trello-palvelusta Call for ideas -boardilta eli “pöydältä”. Vielä ennen Tampereen sessiota sieltä löytyi vain muutamia ideakortteja. Helsingin Mindsweepin päätteeksi pöytä on nyt täynnä monenkirjavia ajatuksia. Yksi session aikana OKFFI:n Antti Poikolan ja Jaakko Korhosen työstämä ehdotus on Open Sauna. Ketterät avoimen datan aktiivit kirjoittivat avoimen saunan konseptin auki ja tekivät saman tien ilmoittautumislomakkeen ja varasivat osoitteen konseptille. Avoin Sauna on Open Knowledge Festivalilla pari vuotta aiemmin kokeiltu konsepti, jossa paikallisilta firmoilta ja muilta joukkoistetaan saunoja yhden illan mittaiseen monessa paikassa samaan aikaan tapahtuvaan saunomiseen. Saunat aukeavat kaikille tapahtuman osallistujille ja auttavat ihmisiä riisumaan tittelinsä ja puhumaan suoraan ja avoimesti.

Mindsweep Call for Ideas Trello

Helsingin Mindsweep-session jälkeen Trello oli täyttynyt ideoista. Joskin koska netistä ei tilan pitäisi loppua heti kesken, vielä mahtuu uusia mukaan.

Keskustelun aikana ääneen lausuttiin monenlaisia muitakin ehdotuksia. Esimerkiksi avoimien järjestelmien hankintaosaaminen, avoimet tarjoukset, datan kulun näkyväksi tekeminen esineiden internetissä, speed dating osaajille ja rekryäjille, pohjoismainen avoimen datan yhteisö ja vertaistalous. Kaikki kortit löytyvät ja ovat kommentoitavissa sekä muokattavissa Ideakuulutuksen Trellossa. Käy osallistumassa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.