Tanskalaiset kulttuuriaineistot innokkaassa käytössä Hack4DK:ssa

Kirjoitus julkaistu alunperin AvoinGLAM-blogissa 8.10.2015.

Kuva: AvoinGLAM. CC BY.

Kuva: AvoinGLAM. CC BY.

Viime viikonloppuna 2.-4.10. hackattiin tanskalaisia kulttuuriperintöaineistoja Hack4DK-kulttuurihackathonissa. Jo neljättä kertaa järjestetty hackathon houkutteli paikalle yli 90 osallistujaa, jotka täyttivät tapahtumapaikkana toimivan “punaisen huoneen” villeillä ideoilla, koodinpätkillä, yllättävillä löydöillä arkistojen uumenista, tyhjillä kahvikupeilla sekä iloisilla naurunremahduksilla.

Työntäyteisen kahden vuorokauden rutistuksen jälkeen esiteltiin sunnuntaina lähes 30 projektia. Voittajaksi äänestettiin Post og Tele Museumin postimerkkiaineistoa hyödyntävä 8-12-vuotiaille lapsille suunnattu peli Mærk Historien (Feel/Stamp History).

Toiseksi sijoittui konsepti Lick it Away. Samaa postimerkkiaineistoa hyödyntävän konseptin idea on simuloida jo mennyttä aikaa, jolloin postimerkit piti nuolla kirjeisiin kiinni. Lisämausteen ja interaktiivisuuden aspektin leikkimieliseen sovellusideaan tuo nuoltujen postimerkkien jakamis- ja lähettämismahdollisuus ystäville ja muille käyttäjille.

Kolmannnen sijan vei Art Buddy -sovellus, joka joka toimii samalla logiikalla kuin helmikuisessa Hack4FI-hackathonissa ideoitu kulttuuriperintömaailman Tinder Kerplink. Art Buddyn ideana on arvioida näkyville tulevia Statens Museum for Kunstin taidekuvia. Käyttäjät voivat keskustella esimerkiksi hyvin samanlaisen maun omaavien tai päinvastoin, hyvin eri mieltä taideteoksista olevien käyttäjien kanssa.

Yksi kiinnostavimmista käytettävissä olevista aineistoista tuli Tanskan kansalliselta yleisradioyhtiöltä, Danmarks Radiolta (DR). Aineisto koostuu datasta lähetetetyistä ohjelmistotiedoista vuosilta 1925-1984 sekä 77,000 kuvan pressikuvapankista. Näiden pohjalta syntyi muun muassa Music genres trends in public media. Kyse on algoritmisesta taideteoksesta, joka havainnollistaa audio-visuaalisessa muodossa tiettyjen sanojen esiintymistä DR:n päivittäisohjelmissa.

Tunnelmia viikonlopulta AvoinGLAMin Flickrissä.

5.-7.2.2016 järjestetään Helsingissä Aalto Media Factoryssa toista kertaa Hack4DK:n konseptia mukaileva Hack4FI – Hack your heritage. Tanskan tapahtumasta valtavasti uutta oppineena odotamme mielenkiinnolla, minkälaisia ideoita ja teoksia suomalaisista kulttuuriaineistoista tällä kertaa syntyy! Inspiraatiota voi Hack4DK:n töiden lisäksi hakea viime vuonna käytetyistä aineistoista sekä tuotoksista. Lisätietoja ilmoittautumisohjeineen Hack4FI:sta seuraa vielä syksyn aikana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.