Punainen julistus ei jäänyt viimeiseksi tamperelaiseksi demokratiainnovaatioksi

> Seuraava Open Democracy meetup Tampereella keskiviikkona 9.3.2016.

110 vuotta sitten Tampereen raatihuoneelta luettu punainen julistus vaati yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta sekä sensuurin lopettamista. Nyt 2010-luvulla näyttää, että hitaudestaan tunnetut hämäläiset ovat nousseet jaloilleen punatiiliteollisuuden alasajon jäljiltä ja päässeet informaation vallankumouksen vauhtiin. Enää Pirkanmaan kuppiloissa ja hikipajoissa ei taota pelkästään uutta yleislakkoa, vaan tyytymättömyys yhteiskunnallisiin oloihin kanavoituu uusien demokratiainnovaatioiden kehittämiseen.

Suurlakkokomitea, punaine julistus, avoin demokratia

Yleisen ja yhtäläisen demokratian edistäminen oli vakava asia suurlakkokomitealle. (Kuva: Koskesta voimaa -julkaisu).

Tamperelaiset yhteiskunnalliset aktiiviset sovelluskehittäjät ja startup-yritykset ovat ohjelmoineet kuluvan vuosikymmenen aikana edustavan joukon erilaisia verkkopalveluita, jotka parantavat kansalaisten osallistumismahdollisuuksia. Esittelemme tässä kymmenen kiinnostavinta ja kutsumme samalla kaikki aiheesta kiinnostuneet seuraavaan Open Democracy meet up:iin keskiviikkona 9.3. 2016 klo 16.00 Työhuone Kulmalle, Itsenäisyydenkatu 23. Teemana on vapaamuotoinen omien projektien esittely ja alan tekijöihin tutustuminen. Edellisen tapaamisten muistiot löytyvät 25.2.2016 (Ratiokratia) ja 11.2.2016 (6aika ja päätösdata).

> Ainakin Ratiokratia ja Open Decisions ovat esillä Democracy Hackissa Helsingissä 4-7.3.2016.

Seuraavassa on monenkirjava joukko enemmän ja vähemmän toimivia sovelluksia ja sivustoja.

Punakynä (n.2012-2014)

Punakynää päätöksille -oman mielen mukaan.

Punakynää päätöksille -oman mielen mukaan.

Punakynä tarjosi yleisölle mahdollisuuden kommentoida Tampeereen kaupungin valtuuston, hallituksen ja lautakuntien esityslistoja. Samalla se tarjosi kunnollisen hakumahdollisuuden ja sosiaalisen median jakamistoiminnot. Kaupunki ei itse pystynyt näitä tarjoamaan, mutta kahden miehen harrastusprojekti hoiti asian. Punakynä osoitti myös ensimmäisenä, että riittävällä osaamisella kansalaiset voivat avata itse julkista dataa, ja käyttää sitä haluamallaan tavalla, ellei hallinto sitä mahdollista.

-> Lue lisää

Valma (n. 2006-)

Pysäköinti oli yksi Tampereen valmistelufoorumi Valman eniten keskustelua herättäneistä asioista viime vuonna.

Pysäköinti oli yksi Tampereen valmistelufoorumi Valman eniten keskustelua herättäneistä asioista viime vuonna.

Valma oli tarjonnut samat keskustelun ja päätösesitysten kommentointimahdollisuudet kuin Punakynä jo vuosia aiemmin. Liian suuren suosion ja poliittisesti myöhäisen ajankohdan vuoksi Tampereen kaupunki joutui luopumaan Valman radikaalista avoimuudesta. Valman edelläkävijyyttä osoittavasta historiasta on kuitenkin vielä yksi yksityiskohta elossa verkossa. Siinä missä tietojärjestelmät eivät tunnetusti yleensä keskustele keskenään, Valma osaa kysyä virallisten päätösprosessien etenemisestä varsinaiselta Tampereen päätöksenteon tietojärjestelmältä. Tämä näkyy yhä asioiden käsittelytietojen, diaarimerkintöjen, näkymisellä kunkin asian kohdalla.

-> Tutustu Valmaan

Democracy Bot (2016)

Robottia ohjataan puhelimella, vaan ei yksin. Ellei satu olemaan robotin luoja. Kuva: Helsinki Hack Lab

Robottia ohjataan puhelimella, vaan ei yksin. Ellei satu olemaan robotin luoja. Kuva: Helsinki Hack Lab

Democracy Bot on robotti, joka ei kehitä omaa tietoisuutta ja nouse kapinaan, vaan tottelee kiltisti joukkoälyä suunnistaessaan eteenpäin. Robottia ohjataan verkkoselaimella avoimelta sivulta, jonka ainoa sisältö on nuolinäppäinten näköinen ohjain. Konsensushakuinen kone teki ensiesiintymisensä talvella Hacklab Summitin robottiajokilpailuissa yksimielisen hyvällä menestyksellä. Jos tarkkoja ollaan, kunnia Democracy Botista ei kokonaan kuulu Tampereelle, sillä tekijä Miika Pietilä edustaa sekä Vaasan että Tampereen Hacklabeja.

-> Lisää kuvia robottikilpailuista

Vaalilupausarkisto (2011)

Sanat ja teot. Tasapainossa vai kallistuuko vaaka?

Sanat ja teot. Tasapainossa vai kallistuuko vaaka?

Vastaavatko poliitikkojen sanat ja teot toisiaan? Vaalilupausarkistossa voi vertailla mitä poliitikko on sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla luvannut ja mitä tosiasiassa tehnyt. Palvelu kehitettiin keskustan yliopiston tietojenkäsittelykurssilla beta -tai oikeammin alfa-vaiheeseen asti jo vuonna 2011, mutta jäi kaipaamaan lisää päätöksentekodataa, jota ei ole vielä Helsinkiä lukuunottamatta tarjolla.

-> Tutustu VLA:han.

Datademo ja osallistuva budjetointi (2013-)

OB-sivusto toimii aiheen tiedon kokoamisalustana.

OB-sivusto toimii aiheen tiedon kokoamisalustana.

Moni poliittinen kysymys liittyy taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen, ja osallistuvan budjetoinnin ajatus on ottaa rahoittaja mukaan päätöksentekoon -kun on julkisista varoista kysymys. Avanto insightin järjestämä Demolan workshop syyskauden 2013 avajaisissa on tiettävästi ensimmäinen kerta kun suomalainen yritys osallistaa sidosryhmiään toimintansa budjetointiin. Datademo on puolestaan ensimmäinen suomalainen kokonaan verkossa järjestetty osallistuvan budjtoinnin projekti.

-> Lue lisää

Society Kit (2015)

Society Kit'n kehittäjä Panu Kouri esittelee Raimo Muuriselle yhteiskuntasopimusalustan toimintaperiaatetta.

Society Kit’n kehittäjä Panu Kouri esittelee Raimo Muuriselle yhteiskuntasopimusalustan toimintaperiaatetta.

Jos Society Kit -alusta olisi ehtinyt toteutua suunnitelmien mukaisesti, olisi hallitus jo pitkällä maan asioiden korjaamisessa. Society Kit on nimittäin verkkopalvelu yhteiskuntasopimusten laatimiselle. Ideana on, että ihmiset voivat vapaasti kehittää erilaisia normeja, joiden mukaan haluavat elää, ja halukkaat voivat liittyä yhteen näiden toteuttamiseksi. Malli on hieman kuten Avoimen ministeriön kansalaisaloitteiden joukkoistaminen, mutta ilman julkista valtaa ja lainsäädäntöä, ihan vain keskinäisellä, vaikka vain paikalliseen sopimiseen perustuen.

Society Kit (.org) ei ole enää tätä kirjoitettaessa toiminnassa.

Spartacus Technologies ja Helsinkikanava mobiili, #Päätökset-sovellukset sekä kansanedustajien sidonnaisuuksien visualisointi (2014-)

Keskellä kehää Oras Tynkkynen ja kehällä edustajan luottamustehtävät.

Keskellä kehää Oras Tynkkynen ja kehällä edustajan luottamustehtävät.

Pieni hervantalaisyritys Spartacus Technologies on tehtaillut kuin liukuhihnalta erilaisia päätöksenteon seurantaa helpottavia sovelluksia. Ensimmäisenä Helsinkikanava mobiili mahdollisti Helsingin kaupunginvaltuuston videolähetysten seuraamisen Android-käyttäjien käsiin. Kansanedustajien sidonnaisuuksien visualisointi kokeilee graafisen verkostotietokannan soveltamista vallan verkostojen havainnollistamiseen. Tampereen ja Helsingin #Päätökset -sovellukset tuovat kunnallisen päätöksenteon asiakirjat Androidin ystävien peukalon alle.

-> Vieraile yrityksen sivuilla

Ratiokratia

Ratiokratia tarjoaa mahdollisuuden järjen äänelle ilman tarvetta huutoäänestykseen.

Ratiokratia tarjoaa mahdollisuuden järjen äänelle ilman tarvetta huutoäänestykseen.

Päätöksentekoa, joka perustuu puhtaaseen järkeen. Eikö olekin järjetöntä, ettei niin ole? Ratiokratia tarjoaa verkkoalustan järkiperäiselle argumentoinnille. Perustelut pohjaavat tietoon, johon liittyy aina kysymys luotettavuudesta. Koska kenelläkään ei ole aikaa ja mahdollisuutta tarkastaa kaikkien verkkolähteiden paikkansapitävyyttä, Ratiokratiaan pyrkii ratkaisemaan tämän ohjelmallisesti, algoritmin avulla. Tämänhetkisessä versiossa käyttäjät arvioivat yksittäisiä lähteitä, ja jonkun viitatessa niihin keskustelussa, alusta arvottaa kommentin sen lähteen luotettavuuden perusteella. Ole siis mitä mieltä haluat, kunhan lähdekritiikkisi on kunnossa!

-> Tutustu palveluun

Open Decisions visualisation

Mitä ja milloin on oikeasti tapahtunut päätöksenteossa. Open decisions -visualisointi kertoo päätöksenteon avainhetket.

Mitä ja milloin on oikeasti tapahtunut päätöksenteossa. Open decisions -visualisointi kertoo päätöksenteon avainhetket.

Jopa Urho Kekkosen tiedetään saaneen harmaita hiuksia päätöksenteon prosessien vaikeaselkoisuutta pähkäillessään. Entäpä sitten tavalliset sivustaseuraajat! Open Decisions visualisation selkeyttää päätösprosesseja esittämällä ne yksinkertaisessa muodossa. Puhelimen ruudulta näkee yhdellä vilauksella milloin päätösprosessi on alkanut ja mitä siinä on viimeksi tapahtunut. Tulevien vaihtoehtojen esittämistä ei voi ratkaista menneillä aineistoilla, mutta mihin teknologia ei pystyisi.

-> Tutustu projektiin

Cities: Skylines -Hämeenlinna

Kotistudion arkkitehdeillä on mahdollisuus kurkottaa korkeammalle kuin muodollisen pätevyyden hankkineilla kollegoillaan.

Kotistudion arkkitehdeillä on mahdollisuus kurkottaa korkeammalle kuin muodollisen pätevyyden hankkineilla kollegoillaan.

Hämäläinen heimoveljeys on puhkeamassa tänä keväänä uuteen uljaaseen yhteistyöhön, kun yksi Tampereen menestyneimmistä pelifirmoista auttaa vanhaa läänin hallintokeskusta kurkottamaan Tampereen ottamaa etumatkaa kiinni pilvenpiirron piirimestaruudessa. Kaupunki- ja joukkoliikennesuunnittelupelitalo Colossal Order on mallintanut Hämeenlinnan ja halukkaat pääsevät suunnittelemaan uusia asuinalueita. Pieni joukko innokkaita saa lisenssin käyttöönsä ilmaiseksi, peliä voi pelata nuorisotaloilla ja sen voi myös hankkia verkkokaupasta itselleen rahaa vastaan. Parhaat suunnittelijat palkitaan mm. Iron maidenin konserttilipuilla. Hämeenlinna todellakin rokkaa (Kiitos Tampere)!

-> Suunnittele Hämeenlinnaa

Puuttuuko listasta jotakin? Ota yhteyttä tai kommentoi ja kerro, kiitos jo etukäteen palautteesta!

Disclaimer: jutun kirjoittaja on ollut mukana Vaalilupausarkiston, Open Decisions -visualisoinnin ja Osallistuvan budjetoinnin/Datademon toteuttamisessa. Kirjoittaja ei osallistunut punaisen julistuksen yhteiskirjoittamiseen.

.
..
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.