Avoin data mahdollisti lajirikkauskartan

Open Knowledge Finlandin (OKFI) vapaaehtoiset laativat kartan Keski-Suomen vanhoista metsistä.

screenshot-2016-10-29-12-32-11

Torstaina 3.11. julkistettavan lajirikkauskartan toivotaan auttavan ehkäisemään metsäkiistoja. Helppolukuisen kartan avulla kuka tahansa voi käydä tutustumassa lähiympäristönsä metsien lajirikkauteen. 

Kartta syntyi vapaaehtoisten biologien, paikkatietojen ammattilaisten ja koodareiden puolitoistavuotisen yhteistyön tuloksena. Moni tekijöistä on ollut osallisena metsäkonflikteissa, joissa kansalaiset ovat pysäyttäneet arvokkaiden metsien hakkuut.

“Halusimme luoda työkalun, jonka avulla luonnonarvot saisi visualisoitua kartalle niin, että tieto arvokkaista metsistä ei nojaisi pelkästään siihen, missä joku on sattunut käymään”, kertoo biologi, OKFI-aktiivi ja hankkeen analyytikko Konsta Happonen.

Kartta syntyi avoimen metsädatan pohjalta. Keskeisenä aineistona käytettiin Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistoja. Laserkeilaus tehdään lentämällä alueen yli pienellä lennokilla, joka mallintaa kolmiulotteisesti maaston ja kasvillisuuden. Mallinnuksen jälkeen työryhmän jäsenet kiersivät katsomassa, miten hyvin kartan tiedot pitivät paikkansa.

“Vanhoissa metsissä on usein paljon biomassaa, ja sama pätee kypsiin talousmetsiin. Yllätyin siitä, miten hyvin mallimme avulla pystyi ennustamaan sitä, mihin hakkuut kohdistuivat. Kun kävimme katsomassa arvokkaiksi määriteltyjä metsiä, monet niistä oli jo parturoitu mataliksi”, Happonen kertoo.

Kartoittajien toiveissa on, että lajirikkauskartta auttaisi tunnistamaan paremmin uhanalaisille lajeille tärkeitä vanhoja metsiä.

“Erityisesti toivomme, että maanomistajat voisivat sovittaa sen avulla paremmin yhteen puunkäytön lisäämisen ja suojelun.”

Toistaiseksi kartta näyttää vain Keski-Suomen metsät, mutta tarkoitus on lopulta kattaa koko Suomi.

Olet tervetullut kuulemaan lisää lajirikkauskartan julkistustilaisuuteen Heurekan Kansalaistiedepäivään 3.11. kello 15–16. Osoite: Kuninkaalantie 7, 01300 Vantaa.

Tapahtuma kerää yhteen kansalaistieteen asiantuntijoita ja kansalaistieteestä kiinnostuneita. Tapahtuma alkaa kello 9.30 aamiaisella.

Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan.

Valmis lajirikkauskartta löytyy 3.11.2016 alkaen osoitteesta: www.lajirikkauskartta.fi  

Lisätietoja antaa

Konsta Happonen, analyytikko
konsta.happonen(a)gmail.com
045 259 1889

Lilli Linkola, projektipäällikkö
lilli.linkola(a)okf.fi
050 091 7196

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.