Partion kasvatusohjelma tarjolla avoimena datana

Harri Halmejärvi / Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter
Kuva: Harri Halmejärvi / Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter

Partio on kasvatusjärjestö ja partio-ohjelma sen kasvatustyökalu 7-22-vuotiaille. Taitoja opetellaan purjehduksesta sosiaalisiin taitoihin ja oman elämän pohdinnasta taiteen tekemiseen. Partio-ohjelmaan on tiivistetty partion vuosikymmenien osaaminen nuorten ja lasten kasvattamisesta.

Vuoteen 2016 asti partio-ohjelma esiteltiin yhdellä tavanomaisella staattisella verkkosivulla ja se oli hankalasti ylläpidettävissä ja kehitettävissä. Nyt partio-ohjelman melkein 2000 aktiviteettia ja 4000 toteutusvinkkiä sisältävä data on julkaistu koneluettavassa muodossa ja avoimella lisenssillä (CC 4.0). Tarjolla on myös rajapinta, jonka kautta partio-ohjelman käyttäjät voivat syöttää omia toteusvinkkiehdotuksia, jotka tarjotaan moderoinnin jälkeen samassa paketissa kaikkien iloksi. Tutustu tähän hienoon avoimen datan julkaisuun osoitteessa: http://pof-backend.partio.fi

Partio on kansalaisjärjestö, jolla on yrityksiin ja julkishallintoon verrattuna paljon vapaaehtoisia, mutta rajoitetusti varallisuutta. Tämän vuoksi partio-ohjelman datan tarjoava taustajärjestelmä on kehitetty vapaaehtoisvoimin. Ensimmäisen dataa käyttävän verkkosivuston http://partio-ohjelma.fi toteutus on teetetty alihankintana. Sekä taustajärjestelmä, että sitä hyödyntävä verkkosivusto ovat avoimen lähdekoodin toteutuksia, jotka julkaistaan partion githubissa https://github.com/partio-scout.

screen-shot-2016-10-30-at-18-21-19

Ensisijaisesti partiossa lähdettiin datan avaamiseen omista tarpeista erilaisten sisäisten järjestelmäintegraatioien helpottamiseksi. Partio-ohjelma.fi -sivuston lisäksi jatkossa rakennetaan muitakin järjestelmiä, jotka käyttävät samaa avointa partio-ohjelman dataa. Tarkoituksena on myös innostaa partion jäsenistöä koodaamaan uusia sovelluksia ja käyttämään avointa ohjelmadataa.

Toisena tavoitteena on aktivoida muitakin partion ulkopuolisia järjestöjä ja kasvatusammattilaisia käyttämään partio-ohjelmaa apuna omassa työssään. Jos esimerkiksi joku haluaisi kirjoittaa appsin opettajille sopivista tietystä aiheesta olevien harjoitusten tekemisestä, voisi partio-ohjelman avoin data olla yhtenä tietolähteenä siihen.

Mielellään kuulemme myös muita ideoita partiodatan käyttämiseksi ja kehittämiseksi!

Yhteystiedot ja lisätietoja partio-ohjelmasta ja sen teknologiasta löytyy http://partio-ohjelma.fi/osallistu-partio-ohjelman-tekoon/partio-ohjelman-teknologia

Kirjoittaja:

Mikko Pöri

Kasvatusvaliokunta, partio-ohjelma.fi -projekti

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.