Hack the Budget – OKF vahvasti mukana!

Valtiovarainministeriö, Muutoksentekijät, Rapid Action Group ja Open Knowledge Finland järjestivät Hack the Budget -hackathonin, jonka tavoitteena oli tutkia uusia tapoja visualisoida budjetti- ja taloustietoja sekä tehdä niitä saavutettavammiksi ja käyttäjäystävällisemmäksi sidosryhmille. Tavoitteena oli saada ymmärystä siitä, että kuinka budjetti- ja taloustietojen esitystapoja voitaisiin kehittää jatkuvasti sekä luodata potentiaalisia uusia tuotteita, palveluja ja liiketoimintaa, jota tietojen avulla voitaisiin synnyttää.

Hack the Budget -hackathon järjestettiin Aalto Design Factoryssä maanantaina 31.10.2016. Tapahtuman Hack ja Jam trackeille osallistui yhteensä kahdeksan tiimiä, joissa oli yhteensä 37 osallistujaa. Tiimit synnyttivät yhdeäksän konseptia, joista useimmissa valtion budjetti- ja taloustiedot olivat yksi, mutta ei ainoa aineistolähde.

Hack the Budgetissa oli kaksi trackiä, joissa oli yhteensä kahdeksan tiimiä, jotka tuottivat yhteensä yhdeksän konseptia, kun yhdessä tiimissä syntyi kaksi. Jam trackissä ryhmien aiheet valottivat laajempaa yhteiskunnallista kontekstia ja valtion talouden dynamiikan visualisointia. Hack track puolestaan keskittyi visualisointeja toteuttavien toimivien prototyyppien koodaamiseen.

Esittelyn jälkeen tapahtuman raati keskusteli esityksistä ja raadin puheenjohtaja, Sami Yläoutinen Valtiovarainministeriöstä tuli kertomaan raadin valintojen tulokset. Raati valitsi Jam trackin parhaimmaksi konseptiksi Suomi 2050 -tiimin konseptin ja Hack trackin sekä Hack the Budgetin parhaimmaksi konseptiksi Open Spending -tiimin työn.

Hackin voittanut Open Spending -tiimi, joka koostui Open Knowledge Finlandin jäsenistä Jaakko Korhonen, Joonas Pesonen ja Omar El-Begawy, muokkasi Netran aineistoja (https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/valtion-budjettitalous) kansainväliseen Frictionless Data -tiedostomuotoon, jonka sisältämän tiedon päälle on olemassa http://next.openspending.org -osoitteessa valmiita raportteja ja visualisointeja, jotka mahdollistavat tietojen esittämisen sekä vertailun muiden maiden vastaaviin tietoihin. Open Spending -tiimin työ perustui myös Open Knowledge Internationalin parissa tehtyyn tiedostomuotojen määrittelytyöhön ja heidän tekemiin visualisointeihin, josta saa lisätietoja osoitteesta: https://openspending.org/

Hack the Budgetin keskeisimmät tulokset olivat tapahtumaan osallistuneiden tiimien konseptit ja prototyypit. Tiimien tuotokset ovat nähtävissä kokonaisuudessaan tapahtuman verkkosivuilla: http://kaikkienbudjetti.fi/tulokset-ja-tuotokset/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.