Creative Commons -lisenssit ja käyttö tutuksi

Creative Commons -lisenssien käytön tuki -projekti on aloittanut Open Knowledge Finland ry:ssä. Projektin tarkoituksena on tukea eri yhteiskunnan aloilla tapahtuvaa tietojen ja tietoaineistojen avaamista yhteiseen käyttöön (kuten avoin data, avoin kulttuuriperintö, avoimet oppisisällöt). Ohjeistuksen ja tiedotuksen kärkitavoite on tuottaa julkisen sektorin toimijoille käytännön ohjeistusta, jonka avulla julkisen sektorin toimijat voivat tekijänoikeuslain suojaamaa materiaalia tilatessaan ja sen käytöstä sopiessaan käytännössä toteuttaa valtiovarainministeriön Avoimen Tiedon ohjelman tavoitteet, opetus- ja kulttuuriministeriön Avoimen tieteen ja tutkimuksen hankkeen tavoitteet sekä osallistua avoimien aineistojen avulla Euroopan unionin komission tukemiin hankkeisiin kuten Europeana tai kieliaineistojen jakaminen. Lisäksi kohdennamme ohjeita avoimen tieteen kysymyksiin, GLAM-sektorille sekä opetussektorille, jonka digitalisaatiossa tekijänoikeudesta sopiminen sisältöjen ja toimintatapojen hyödyntämiseksi on tärkeässä roolissa.

Hanke kohdistuu avointen lisenssien ja avointen sisältöjen käytön edistämiseen yhteiskunnan eri aloilla. Creative Commons -lisenssit ovat jo julkisen hallinnon avointen tietoaineistojen lisenssi (JHS 189) ja niiden käyttö kulttuurisektorilla ja opetussektorilla on viime vuosina yleistynyt. Samalla on lisääntynyt tarve ohjeille, opastukselle ja alakohtaisille neuvoille.

Avustus käytetään pääasiassa sisällöntuotantoon, oppaiden tuotantoon, tiedottamiseen ja oikeudelliseen konsultaatioon.

Projekti on mukana myös Hack4FI – Hack your heritage! –kulttuurihackathonissa, joka järjestetään yhteistyössä AvoinGLAM-verkoston, Open Knowledge Finlandin ja Yleisradion kanssa.

Projekti kestää syyskuulle 2018. Lisätietoja projektipäällikkö Sanna Marttila, sanna.marttila@okf.fi.

Kuvaqthomasbower Flicker-palvelussa, julkaistu Creative Commons CC BY-SA 2.0 lisenssillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.