Kehittäjät jakavat toisilleen julkista rahaa avoimen demokratian nimissä

“Maksu ensin, työt sitten joskus, ehkä”

Uudessa julkisessa tietojärjestelmähankkeessa on myös nurinkurista se, että myyjät ovat samalla ostajia.

Tänään julkistetussa Datademossa etsitään demokratiaa edistäviä, avointa dataa hyödyntäviä ideoita ja kannustetaan niiden toteuttamiseen jakamalla 2000 euron rahoituspaketteja sovellusten ja visualisaatioiden kehittäjille.

“Datademo noudattaa osallistuvan budjetoinnin periaatteita. Hakijat ovat itse mukana arvioimassa ja päättämässä, mitkä hankkeet saavat rahoituksen. Tavanomaisesta poiketen Datademossa kehitetään julkisia tietojärjestelmiä avoimesti ja ketterästi”, kertoo hankkeen vetäjä Joonas Pekkanen Open Knowledge Finland ry:stä (OKFFI).

Screen Shot 2014-02-07 at 08.04.10

Hankkeesta toteutuksesta vastaa avointa tietoa ja demokratiaa edistävä OKFFI. Rahoittajina ovat julkisen datan avaamiseen keskittyvä pääkaupunkiseudun kuntien Helsinki Region Infoshare -palvelu (HRI) sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Rahaa jaetaan vuoden aikana yhteensä 48 000 euroa.

Datademoehdotusten tulee hyödyntää joko pääkaupunkiseudun tai muun Suomen avointa dataa tai julkishallinnon rajapintoja. Toisena vaatimuksena on, että ne pyrkivät parantamaan kansalaisten tiedonsaantia ja vaikutusmahdollisuuksia. Valmiit kaupalliset tuotteet eivät voi osallistua, mutta hyvin menestyvät ehdotukset voivat kehittyä aikanaan kaupallisiksi tuotteiksi.

“On hienoa, että HRI ja Sitra näkevät pienissäkin ideoissa suurta potentiaalia ja haluavat tarjota avoimen ja ketterän mahdollisuuden niiden toteuttamiseksi. Julkishallinto on avannut kiihtyvään tahtiin datavarantojaan ja tietojärjestelmien rajapintoja, mutta niitä hyödyntävien sovellusten ja visualisaatioiden laatiminen on usein ollut yksittäisten kehittäjien innosta kiinni ja pienetkin niihin liittyvät kustannukset ovat jääneet vapaaehtoisten maksettavaksi”, kuvailee Pekkanen.

Uudenlaisesta kulttuurista kertoo myös se, että rahoitus jaetaan tekijöille ennen tulosten valmistumista. Sovellusten syntyminen ja tulosten raportointi jäävät vertaispaineen varaan. Tämän toivotaan vähentävän tekijöiden riskiä kehitellä ideoitaan, sillä demokratiaa parantavien sovellusten markkinoiden houkuttavuus jää jälkeen esimerkiksi mobiilipelien ansaintamahdollisuuksista. Datademoehdotuksia voi tehdä kuka tahansa; yksittäiset kehittäjät, työryhmät sekä yhdistykset tai firmat.

Hankkeen verkkosivu löytyy osoitteesta www.datademo.fi. Avoimuuden hengessä Datademo-hankkeen reaaliaikainen budjetti on myös julkaistu netissä.

Tausta

HRI:n rahoitus tulee EU:n komission myöntämästä palkintorahasta, jonka HRI sai Helsingin kaupungin päätöksentekoon liittyvien data-aineistojen avaamisen johdosta. Sitralla projekti toteutetaan osana Integroidun omahoidon hanketta, joka kuuluu Elinvoimainen ihminen ja kannustavat rakenteet -teeman Hyvinvointia tiedosta -avainalueeseen.

Open Knowledge Finland -verkoston (http://okf.fi) tarkoitus on edistää tiedon avoimuutta ja avoimen tiedon hyödyntämistä sekä edesauttaa avoimen yhteiskunnan kehittymistä. Suomessa OKFFI on toiminut vuodesta 2011 lähtien ja kuuluu samalla osaksi Britanniasta lähtöisin olevaa ja nykyisin yli 30 maassa toimivaa Open Knowledge Foundationia (http://okfn.org).

Lisätietoa:
Joonas Pekkanen
joonas.pekkanen@okf.fi
0505846800

Raimo Muurinen
raimo.muurinen@okf.fi
0445777574

Linkkejä ja kuvia:
Datademo: http://datademo.fi
Open Knowledge Finland: http://www.okf.fi
Kuva: Joonas Pekkanen selailee viimeisimpiä kaupungin päätöksiä, http://autiomaa.galleria.fi/kuvat/2013/OKFFI/2013-02-08/_MG_7309.jpg (CC-by, kuvaaja Daniel Schildt)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.